Günümüzde trafikte seyir halinde olan araçların kaza yapması olasılığı bulunuyor. Bu noktada çeşitli sigortalar ve kaza durumu dolayısıyla resmi evrakların düzenlenmesi gerekliliği bulunuyor. Türkiye’de trafikte iki aracın sadece maddi hasarlı bir kazaya karışmaları halinde polis çağırmalarına gerek olmadan, sigorta şirketi olmadan ve aralarında anlaşarak düzenleyebilecekleri resmi evraka ‘Kaza Tespit Tutanağı’ adı veriliyor. Bu tutanak ile araç sahiplerinin(her iki tarafında) anlaşmalı olarak bu maddi hasarlı kazanın düzeltilmesi sağlanabiliyor.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl İşler?
Kaza ardından tarafların anlaşmaları ışığında maddi hasarlı kaza için düzenlenen kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerinin hasar departmanlarına gönderilir. Sigorta şirketi tarafından en geç ertesi günü tutanağı ve fotoğrafları elektronik ortamda SGBM’ ye gönderir. Standart prosedürde sigorta şirketlerinin kaza kusur oranı vererek, anlaşma sağlanır ve 3 iş günü içerisinde prosedür tamamlanır. Bu oranda yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 şeklinde belirlenmektedir. Ayrıca vatandaşın çıkan karara göre haksız sonuç olduğunu düşünmesi durumunda kaza tespit tutanağı itirazı gerçekleştirebiliyor.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgula
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web portalındaki sorgulamalar arasında bulunan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz Etme’ ekranından kaza tespit tutanağı sorgulama yapılabiliyor. Bu sorgulama işlemi esnasında vatandaşın kullanabileceği 3 farklı sorgulama seçeneği bulunuyor ki bu sorgulama yöntemleri;
*Plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarası
*Plaka ve sigortalı Vergi kimlik numarası
*Plaka ve sürücü T.C. kimlik numarası şeklinde sıralanıyor. Bu yöntemlerden herhangi birisiyle kaza tespit tutanağı sorgulama SGBM web portalından günün her saatinde gerçekleştirilebiliyor.
Plaka yerinde iki bölüm var ilk bölüme ne yazıyoruz ikinci bölüme ne yazıyoruz bir türlü sorgulama yapamiyorum
Aynı dert bendede var